Kik az ügyfeleim?

Ügyfeleim nem köthetőek valamelyik ágazathoz, a legkülönbözőbb területen működnek az országos méretű internetes szolgáltatótól a háromfős kereskedelmi vállalkozáson át a közepes méretű vegyipari cégig. Általában olyan vállalkozások, amelyek bizonytalanok a jövőjüket illetően, megrekedtek valami miatt és úgy érzik, talán nem látják a fától az erdőt, kell egy külső segítség a továbblépéshez, a problémák reális értékeléséhez, kezeléséhez. Jellemzően valamelyik vezető keres meg konkrét problémával és ahogy elkezdünk dolgozni, tisztulni kezd a kép, kiderül, kiket kell még bevonni a folyamatba és az is sokszor átalakul, átfogalmazásra kerül, hogy mi is az a probléma, amivel dolog van.

Tipikus coaching és/vagy szervezetfejlesztéses ügyfeleim inkább a kis- és középvállalkozások vezetői, tulajdonosai, de egyéni vezetői (executive) coachingot nagyobb cégek vezetőinek is nyújtok. Leggyakrabban a vezetőt foglalkoztató és a cég jövője szempontjából fontosnak látszó kérdésekkel, továbbá valamilyen szervezeten belüli konfliktussal, utódlási problémákkal, elakadással, stratégiai kérdésekkel és tervezéssel kapcsolatban keresnek meg.

Olyan szakemberek akik valamilyen elakadással küzdenek, elbizonytalanodtak, esetenként kiégéses tüneteket produkálnak egy hosszabb életpályával a hátuk mögött és keresik az útjukat (egyéni munka) – hosszabb távon azokkal tudok jól dolgozni, akik nyitottak arra, hogy nekik is változniuk kell ahhoz, ha a cégüket fejleszteni szeretnék, ha más pályára szeretnének lépni (ez ugyan evidensnek hangozhat, de azt tapasztaltam, hogy mégsem az).

Mit csinálok, mihez értek?

 • közgazdász, közgazdász-tanári végzettség
 • több évtizedes tanácsadói szakmai múlt (Pénzügykutató Rt., illetve saját cég: Kokart Bt.)
 • vezetői tapasztalatok (multinacionális vállalat, közmű szektor és saját vállalkozás)
 • szervezet-diagnosztikai, szervezetfejlesztési specializáció
 • TreeVision (Dr. Tábor Istvánnal közösen kidolgozott saját fejlesztésű eszköz)
 • kiscsoportos, céges, egyéni vezetőfejlesztési programok Mádon (szülőföldemen), Tokaj-Hegyalja központi településén (mottója: Távolból jobb a rálátás!)
 • life coaching tapasztalatok: elsősorban korosztályhoz köthető (fiatalokkal, pályakezdőkkel, pályamódosítókkal, illetve életközépi válság körüli), továbbá karrier, elakadás, kommunikációs témákban
 • az életünk akkor lehet sikeres, ha a különböző területek összhangban vannak, önazonosan tudunk részt venni munkánk, magánéletünk színterein – ennek közvetítését különösen fontosnak tartom

Milyen vagyok én?

Úgy gondolom, értem az üzleti élet működését, átlátom a bonyolultabb (vagy annak tűnő) helyzeteket is, és tudok súlyozni problémák és lehetőségek között.  Empatikus vagyok, gondoskodó természettel, amit általában értékelnek (illetve joggal el is várnak) ezen a pályán. Lelkiismeretes ember vagyok, aki megpróbál minden tőle telhetőt, de azt is megmondja őszintén, ha úgy érzi, nem tud segíteni (akkor is javasol más megoldási alternatívát, más szakembert).

Pozitív életszemlélettel rendelkezem, de ez nem jelenti azt, hogy a realitásoktól elrugaszkodnék. Számtalanszor megtapasztaltam, hogy mindig több lehetőségünk van mint gondolnánk, de legtöbbször nem vagyunk elég nyitottak, bátrak. Az ilyen esetekben bevethető coaching-os ’praktikákat’, kreatív eszközöket megismerve, továbbfejlesztve és alkalmazva, általában sikerül rávilágítani arra, hogy sokkal több van bennünk, mint hisszük.

Szakterületeim kulcsszavakban:

 • executive és business coaching során leghatékonyabban a kis- és közepes vállalozásoknál, illetve a nagyobb cégeknél a pénzügyi, gazdasági, fejlesztési területek vezetőivel tudok együttműködni – saját többéves tapasztalataim során ezen területekre láttam rá leginkább, és jól ismerem, értem a problémák forrásait, hátterét
 • cégdiagnosztika
 • helyzetfelmérés, helyzetelemzés
 • vállalati stratégia készítés a kulcsszereplők bevonásával (team-coaching)
 • cégen belüli kommunikációs fejlesztés
 • brandépítés, cégérték növelés saját, rejtett erőforrásokra építve, elsősorban olyan alapokon, amikor a vezetés felismeri, hogy a legfontosabb az emberi tényező, ő maga is empatikusan viszonyul kollégáihoz és az együttműködés, egymás elismerése természetes igény számukra (sokszor kimondottan, deklaráltan igen, de a működésben mégis nehezen tudják megvalósítani) – ez a motivált vezetők és motivált csapat kulcsa
 • motivációs fejlesztés, elköteleződés – a motiváció bonyolult fogalom, nem lehet konzerv megoldásokat ajánlani rá. Ezért fontos, hogy megismerjük a cég saját működési jellemzőit, szokásait, elvárásait és ‘sztoriját’. Ezek alapján, közösen, a realitások alapján ki tudjuk találni, mi az adott cég, vezető számára legoptimálisabb megoldás.
 • vezetőfejlesztés (látni a fától az erdőt: újragondolása annak, amiről azt hisszük, tudjuk, hogy működik, miért van; kommunikáció, önismeret, munka-magánélet, boldogabb élet, csapatépítés)
 • élménycoaching (önismereti, stresszkezelő)

Koskovics Éva